02.10.2018 • 11:03 11:06

Izvor: Dnevnik.rs

Radionica u okviru projekta „Zlogonje”, koja se bavi problemom nevidljivosti dece s invaliditetom, organizovana je u ponedeljak u OŠ „Petefi Šandor”.

 

Đaci od četvrtog do osmog razreda su imali priliku da pogledaju inserte iz filma „Zlogonje” i da čuju odlomke iz knjige „O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović, po čijim motivima je on snimljen, a druženje su završili diskusijom na temu inkluzije i tolerancije.

Organizatorka susreta i bibliotekarka u OŠ „Petefi Šandor” Velinka Stakić kazala je da ta ustanova već dugo učestvuje u projektu inkluzivnog obrazovanja.

– Činimo sve da deca s posebnim potrebama budu prihvaćena u društvu i u školi – pojasnila je Velinka Stakić. – Tokom školske godine organizujemo sastanke učenika s piscima. S autorkom Jasminkom Petrović sarađujemo dugo pa je bilo prirodno da odabere našu školu za gostovanje.

Autorka knjige „O dugmetu i sreći” kazala je da se knjiga bavi pitanjima poštovanja različitosti. Glavni junak, dečak Jovan, koji boluje od parcijalne cerebralne paralize, udružuje se s najboljom drugaricom Milicom, koja se suočava s razvodom roditelja, i zajedno kreću u avanturu.

– Iako se film razlikuje od knjige, ipak je uspeo da „uhvati” osnovni emotivni ton, što je i najvažnije – kazala je Jasminka Petrović. – Osim toga, na radionicama koristimo priliku da deci objasnimo da knjiga i film ne moraju biti isti, već da svaka umetnost poruku prenosi na drugačiji način. Naša misija je da otvaramo deci nova vrata, da im pokažemo da su važni prijateljstvo, podrška i samopouzdanje.

Spisateljica Jasminka Petrović zadovoljna je načinom na koji je film „upakovan” jer, kako kaže, nema patetike niti srceparajućih trenutaka.

– Junaci filma i knjige su heroji, koji u životu guraju napred, ne predaju se iako im je teško, film gledaocima daje krila i volju da se nastave boriti – zaključila je Jasminka Petrović.

Producent Bojan Jovanović pojasnio je da je za naziv filma izabrana arhaična reč „zlogonja” koja znači „terati zlo”. On je istakao da Jovana glumi dečak koji zaista boluje od cerebralne paralize jer samo on može na najbolji način preneti emociju publici.

– Film je zbog toga dobio na „težini”, ali je bilo izazova prilikom snimanja, posebno zbog toga što su u proteklih 20 godina snimljena samo tri dečja filma – kazao je Jovanović. – Film je obogaćen specijalnim efektima i verujem da, iako je namenjen deci, cela porodica može uživati u njemu.

Projekat „Zlogonje” je podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva prosvete Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Media – Kreativne Evrope i RTS-a. 

S. Kovač

 

U ponedeljak 1.10.2018.u 11.35 učestvovaćemo u projektu Zlogonje koji se bavi problemom nevidljivosti dece sa invaliditetom, a koji se sastoji iz dve celine: dečijeg igranog filma i radionice koju će moderirati autorka za decu Jasminka Petrović, jer je film nastao po motivima njene knjige "O dugmetu i sreći". U radionici će učestvovati učenici petih, četvrtih i trećih razreda. 

Projekat Zlogonje je podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, MInistarstva prosvete RS, Filmskog Centra Srbije, Media-Kreativne Evrope i RTS-a.

 

 

Učenici koji su aktivni u projektu Amabasadori Fruške Gore, a pri tom su i čalnovi kino sekcije obišli su našu lepoticu- Frušku goru u februaru i zabeležili nekoliko kadrova. Usput su posmatrali kako se šuma polako budi iz zimskog sna, te su videli i prve vesnike proleća. Pored zadatka, iskoristili su vreme da se i malo poigraju, jer šta je lepše odigranja žmurke u prirodi?