22.2.2017. Jasminka Petrović se družila sa učenicima učiteljica Gordane Todorović, Eve Milanković, Ljiljane Džilitov i Dragane Uzelac Stamenković. Organizator susreta je bibliotekarka Velinka Stakić.

Tema susreta su Jasminkine knjige Od čitanja se raste i Samo za tvoje uši, koje učenici škole pri upisu u biblioteku dobiju od bibliotekarke Velinke da pročitaju.

Jasminka Petrović je najpopularnija i najprevođenija srpska dečija književnica. 

Napisala je mnogo knjiga, od kojih su najpoznatije romani Ovo je najstrašniji dan u mom životu, 35 kalorija bez šećera i Leto kada sam naučila da letim; priče Giga pravi more, Kaži teti „Dobar dan”, Mame, O dugmetu i sreći, Riba ribi grize rep, Bezobrazne note i nevaljale ajkule, Od čitanja se raste, zbirka dramskih igara Da li ste vi žaba?; priručnici Seks za početnike, Škola, Bonton, Dugina dolina – Velika šahovska avantura, Kako postati i ostati glup, Porodica. Pisala je scenario za tri sezone dečje TV emisije Kukuriku šou, i scenario za dramu „Miljakovac, tj. Novi Zeland“. Jedan je od organizatora književnog festivala za decu „Krokodokodil“.

Od brojnih nagrada koje je Jasminka Petrović dobila najznačajnije su: „Srebrno Gašino pero” za najduhovitiju dečju knjigu, Festival humora u Lazarevcu (Kaži teti dobar dan, 2004. i Leto kada sam naučila da letim, 2016), „Neven” (Kako postati i ostati glup, 2005 i Leto kada sam naučila da letim, 2016), regionalna nagrada „Mali princ” (Ovo je najstrašniji dan u mom životu, 2007) i italijanska nagrada „In viaggio nelle parole“ SOGNI za priču Il sogno del giardiniere (2011). Tri puta je osvajala nagrade Zmajevih dečjih igara – dva puta „Rade Obrenović”, za roman Ovo je najstrašniji dan u mom životu (2006) i za doprinos stvaralaštvu za decu (2010), i „Plavi čuperak“ za roman Leto kada sam naučila da letim (2016). Najbrojniji dečji žiri na svetu četiri puta je dodelio Jasminki Petrović nagradu Dositejevo pero (Ovo je najstrašniji dan u mom životu“, 2007; 35 kalorija bez šećera, 2009; Od čitanja se raste, 2013; Leto kada sam naučila da letim, 2016.)  Na Međunarodnom festivalu humora za decu u Lazarevcu 2016, predstava pozorišta Dadov po romanu Ovo je najstrašniji dan u mom životu osvojila je pet nagrada, uključujući i nagradu za najbolju knjigu po kojoj je urađena dramatizacija.

Hvala Jasminki što je uspela da odvoji vreme za nas i hvala joj na komentaru:

“Nezaboravan provod u OŠ "Petefi Šandor", Novi Sad

Hvala dragoj bibliotekarki Velinki Stakić , veselim učiteljicama i blistavim đacima”.

 

8.3.2017. posetili smo  23. Međunarodni  salon knjiga, jer smo se dogovorili sa Jasminkom Petrović da ćemo doći na promociju njene knjige Leto kada sam nučila da letim.

Dogovorili smo se sa učenicama OŠ “Nikola Tesla” da zajedno dođemo. Ovaj susret je ostvaren zahvaljujući uspešnoj saradnji bibliotekarke Velinke Stakić sa nastavnicom Majom Čmelik i Kreativnim centrom.