• +00381 (21) 547465
  • info@ospetefins.edu.rs
СЕПТЕМБАРСКО ДРУЖЕЊЕ АНЕ ФРАНК И ПЕТЕФИЈЕВИХ УЧЕНИКА
Kino Sekcija

Наша школа, ОШ „Петефи Шандор“ из Новог Сада, угостила је у септембру 2018. године едукативну изложбу „Читамо и пишемо са Аном Франк“. „Читамо и пишемо са Аном Франк“ је заправо радионица у којој изложба служи као полазна тачка.

Специјално је дизајнирана за младе и пружа преглед живота породице Франк. Поред тога, изложба се фокусира на Анин таленат за писање – представљена је Анина љубав према писању, као и одломци из њених текстова. Изложбу су посетили и у радионици учествовали ученици 31 разреда.

Аутентичне фотографије (почевши од венчане фотографије Аниних родитеља, Ота и Едит, преко Аниних из најразличитијих периода, фотографија преосталих чланова скровишта и помоћника, до фотографије унутрашњости и спољашњости скровишта и штампане верзије Аниног Дневника), списак Аниних најдражих књига и слике насловних страна, аутографи, естетски исписане поједине мисли, пригодна обавештења и др. свакако су допринели изазову читалачких жеља.

Сарадња са француским институтом

На иницијативу Француског института у школи се реализују бесплатни часови француског језика.
Ученици четвртих разреда су ослушнули овај прелепи језик, сазнали нешто ново и пнаучили пар француских речи у уводној радионици коју су им реализовале Катрин, Александра и Ан. након ове радионице ученици ће моћи са се определе да током ове школске гоидне похађају бесплатне часове француског језика.
На радионици је било весело, али и веома радано. Уз песму, игру и пријатно проведено време за почетак су сазнали како да се представе и називе неколико домаћих животиња.

×

EGYÜTTMŰKÖDÉS A FRANCIA INTÉZETTEL

Szerbia Francia Intézetének a kezdeményezésére iskolánkban ingyenes francia nyelvórákra járhatnak a diákok. A bevezető foglalkozáson a negyedik osztályos tanulók megismerkedhettek a francia nyelv alapjaival és megtanulhattak néhány szavat.
A bevezetőóra után a tanulók eldönthetik, hogy az előttük álló iskolaévben szeretnének-e járni az ingyenes francia nyelvórákra. Az első bevezető foglalkozás vidám hangulatban telt. Zene és tánc kíséretében, valamint szórakoztató feladatok segítségével a diákok megtanultak franciául bemutatkozni, és megtanulták néhány háziállat nevét.

Кино секција у школи
Kino Sekcija

Од прошле године школа интензивно сарађује са Академијом уметности у Новом Саду. Захваљујући професорима Шандору Шеталу и Николи Секереићу, који су некада били ђаци наше школе, садашњи ученици имају могућност да сазнају о снимању филмова од правих стручњака.
Студенти Академије Драган Николић и Владимир Антић им помажу у томе. Деца уче о томе како се снима, режира, монтира... један филм, али истовремено и научено практично примењују.

×

FILMMŰHELY AZ ISKOLÁBAN

Kino Sekcija

Iskolánk szoros együttműködést folytat a újvidéki Művészeti Akadémiával. Šandor Šetalo és Nikola Sekereić professzoroknak (akik egykor iskolánk diákjai voltak) köszönhetően tanulóink igazi szakértőktől sajátíthatják el a filmkészítés művészetének alapjait.
Ebben sokat segít még Dragan Nikolić és Vladimir Antić, a Művészeti Akadémia két hallgatója is.
A fimműhelyen a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell rendezni, leforgatni és összevágni egy filmet. Mindezt az elméleti tudás megszerzése után a gyakorlatban is kipróbálhatják.

Часови кинеског језика

Захваљујући сарадњи са Конфучије институтом ученици наше школе могу од суботе да уче кински језик. Да овај језик није лак, уверило се двадестак најхрабријих полазника који су у суботу решили да науче нешто ново о овој древној земљи, да покушају да науче основна "слова", али пре свега се забаве. Наставница Њанг Xиаолинг је показала ученицима прва слова овог интересантног језика Часови кинеског језика.

×

KÍNAI NYELVOKTATÁS

Az újvidéki Konfúciusz Intézettel való együttműködésnek köszönhetően iskolánk tanulói kínai nyelvet is tanulhatnak.
Arról, hogy ez a nyelv milyen nehéz, leginkább az a 20 bátor tanuló számolhat be, aki az első tanfolyamon vett részt. Wang Xiaoling tanítónő megpróbálta közelebb hozni ezt az ősi kultúrát a gyerekekhez és bevezette őket a kínai betűk írásának rejtelmes világába.