• +00381 (21) 547465
  • info@ospetefins.edu.rs
BARÁTKOZÁS NIKOLETA NOVAKKAL

2019. jún. 3.

Nikoleta Novak

Nikoleta Novak szakmája szerint állatorvos, ezért nagyon jól ismeri az állatokat. A diákok sok mindent megtanulhattak tőle az állatokról, többek között azt is, hogy mi a teendő, ha megtámad minket egy mérges kutya. Nikoleta könyveit már régebbről is ismerjük, hiszen a könyvtárból kölcsönözhetőek, ez alkalommal pedig az új könyveit is bemutatta a tanulóknak. A könyvbemutatón két második és egy harmadik osztály vett részt. A találkozó egyben a 62. Zmaj Játékok gyermekfesztivál megnyitója is volt, amit 2019 június 3-a és 9-e között zajlik.

BARÁTKOZÁS DEJAN ALEKSIĆTYEL,

ismert felnőtt és gyermekkönyv-íróval

Dejan Aleksic

2019. márc. 13-án iskolánkba látogatott Dejan Aleksić író, költő, aki nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek körében is ismert. Verseit és prózáit több alkalommal is díjazták.
Dejan Aleksić azt mondta, hogy a Petőfi Sándor egy olyan iskola, ahol a gyerekek szeretnek olvasni, szeretik a könyveket. Sok tanuló szomorkodott amiatt, hogy csak egy rövid időre találkozhatott a költővel az iskolakönyvtárban. A tanulók szerették volna jobban megismerni a költőt és a verseit. Dejan Aleksić ezért megígérte, hogy máskor is ellátogat hozzánk.

BOSZORKÁNYVADÁSZOK

Dejan Aleksic

2018. okt. 1-jén iskolánk diákjainak alkalmuk nyílt arra, hogy elbeszélgessenek Jasminka Petrović íróval és a Zlogonje című film rendezőivel. Az írónő felolvasott néhány részletet az O dugmetu i sreći című könyvéből. A diákok megismerkedtek Jovan történetével, aki nem csak a könyv, de egy nemrég megjelent film főszereplője is. A tanulók megtudták, hogy miért fontos ez a könyv és ez a film, de arról is beszámoltak nekik, hogy milyen nehéz és milyen érdekes filmet forgatni. A könyv és a film tanulsága: nem számít, hogy mennyire különbözünk egymástól, amikor a gyerekek önbizalmát és képességeikbe vetett hitét kell növelnünk, egyenlőek vagyunk, még akkor is, ha egyesek közülünk valamilyen fizikai vagy pszichikai rendellenességgel élnek.

BARÁTKOZÁS UROŠ PETROVIĆTYAL
Uros Petrovic

2017.márc.14-én 11 órakor részt vettük a Zmaj Játékok egyik rendezvényén, amelyen átadták a Plavi čuperak díjat Uroš Petrovićnak a Karavan čudesa című regényéért. A díjazott könyvről dr. Ljiljana Pešikan Ljuštanović beszélt. Uroš Petrovićtyal 2006 óta szoros kapcsolatot ápolunk.
Az ünnepi összejövetelt nem iskolánk tanulóinak szervezték, Marijana Ilinčić hatodik osztályos tanuló azonban mégis részt vehetett rajta, miután egyszer a következőket mondta: Kérem hívják meg Urošt, ha éjszaka 3 órakor jön, én akkor is ott leszek, muszáj vele barátkoznom.

BARÁTKOZÁS JASMINKA PETROVIĆTYAL

2017.febr.22-én Jasminka Petrović látogatta meg Gordana Todorović, Eva Milanković, Ljiljana Džilitov és Dragana Uzelac Stamenković osztályát. Az írónővel való találkozást Velinka Stakić könyvtárosnő szervezte. Az összejövetelen Jasminka Petrović két könyvéről, az Od čitanja se raste és a Samo za tvoje uši című könyveiről beszélt. A kisdiákok a könyvtárba való betagosodásuk után ezt a két könyvet kapják el először a könyvtárosnő ajánlására, hogy elolvassák.
Jasminka Petrović az egyik leghismertebb gyermekkönyv író és a legtöbb lefordított gyermekkönyvvel dicsekedhet. Legismertebb regényei a következők: Ovo je najstrašniji dan u mom životu, 35 kalorija bez šećera és Leto kada sam naučila da letim. Híres elbeszélései a következőek: Giga pravi more, Kaži teti „Dobar dan”, Mame, O dugmetu i sreći, Riba ribi grize rep, Bezobrazne note i nevaljale ajkule, Od čitanja se raste, zbirka dramskih igara Da li ste vi žaba? Tájékoztató jellegű könyvei: Seks za početnike, Škola, Bonton, Dugina dolina – Velika šahovska avantura, Kako postati i ostati glup, Porodica.
A könyvírás mellett néhány televíziós gyermeksorozathoz írt forgatókönyvet és a Krokodokodil irodalmi gyermekfesztivál egyik szervezője is. Munkásságának köszönhetően rengeteg hazai és külföldi díj büszke tulajdonosa. Hálásak vagyunk Jasminkának, hogy szakított rank időt, és azért is, hogy a következőket mondta: Felejthetetlen élmény volt a Petőfi Sándor Á.I.-ba tett látogatásom, köszönöm a drága könyvtárosnak, Velinka Statkićnak, a vidám tanítónőknek és a ragyogó tanulóknak.
2017.márc.8-án meglátogatukk a 23. Nemzetközi könyvvásárt, mert előzőleg megbeszéltük az írónővel, hogy részt veszünk a Leto kada sam nučila da letim című könyvének a bemutatójára. A Nikola Tesla Á.I.-val karöltve vettünk részt a könyvbemutatón, ami Velinka Stakić, iskolánk könyvtárosnője, Maja Čmelik tanítónő és a Kreatív központ sikeres együttműködésének köszönhető.