Јасминка Петровић је најпопуларнија и најпревођенија српска дечија књижевница.

22.2.2017. Јасминка Петровић се дружила са ученицима учитељица Гордане Тодоровић, Еве Миланковић, Љиљане Џилитов и Драгане Узелац Стаменковић. Организатор сусрета је библиотекарка Велинка Стакић. Тема сусрета су Јасминкине књиге Од читања се расте и Само за твоје уши, које ученици школе при упису у библиотеку добију од библиотекарке Велинке да прочитају.

druzenje-sa-Jasminkom-Petrovic

Један је од организатора књижевног фестивала за децу „Крокодокодил“.

Написала је много књига, од којих су најпознатије романи Ово је најстрашнији дан у мом животу, 35 калорија без шећера и Лето када сам научила да летим; приче Гига прави море, Кажи тети „Добар дан”, Маме, О дугмету и срећи, Риба риби гризе реп, Безобразне ноте и неваљале ајкуле, Од читања се расте, збирка драмских игара Да ли сте ви жаба?; приручници Секс за почетнике, Школа, Бонтон, Дугина долина – Велика шаховска авантура, Како постати и остати глуп, Породица. Писала је сценарио за три сезоне дечје ТВ емисије Кукурику шоу, и сценарио за драму „Миљаковац, тј. Нови Зеланд“.

Од бројних награда које је Јасминка Петровић добила најзначајније су:

  • „Сребрно Гашино перо” за најдуховитију дечју књигу, Фестивал хумора у Лазаревцу (Кажи тети добар дан, 2004. и Лето када сам научила да летим, 2016),

  • „Невен” (Како постати и остати глуп, 2005 и Лето када сам научила да летим, 2016),

  • регионална награда „Мали принц” (Ово је најстрашнији дан у мом животу, 2007),

  • италијанска награда „In viaggio nelle parole“ SOGNI за причу Il sogno del giardiniere (2011).

  • Три пута је освајала награде Змајевих дечјих игара два пута „Раде Обреновић”, за роман Ово је најстрашнији дан у мом животу (2006) и за допринос стваралаштву за децу (2010), и „Плави чуперак“ за роман Лето када сам научила да летим (2016).

  • Најбројнији дечји жири на свету четири пута је доделио Јасминки Петровић награду Доситејево перо (Ово је најстрашнији дан у мом животу, 2007; 35 калорија без шећера, 2009; Од читања се расте, 2013; Лето када сам научила да летим, 2016.)

На Међународном фестивалу хумора за децу у Лазаревцу 2016, представа позоришта Дадов по роману Ово је најстрашнији дан у мом животу освојила је пет награда, укључујући и награду за најбољу књигу по којој је урађена драматизација. Хвала Јасминки што је успела да одвоји време за нас и хвала јој на коментару:

“Незабораван провод у ОШ „Петефи Шандор“, Нови Сад. Хвала драгој библиотекарки Велинки Стакић, веселим учитељицама и блиставим ђацима.”

8.3.2017. посетили смо 23. Међународни салон књига, јер смо се договорили са Јасминком Петровић да ћемо доћи на промоцију њене књиге Лето када сам нучила да летим. Договорили смо се са ученицама ОШ “Никола Тесла” да заједно дођемо. Овај сусрет је остварен захваљујући успешној сарадњи библиотекарке Велинке Стакић са наставницом Мајом Чмелик и Креативним центром.

Поделите ову вест са пријатељима!

Нека ваше дете буде један од преко 50.000 ученика који су завршили нашу школу.

Пријавите се на мејлинг листу и осигурајте се да све информације од наше школе добијете на време.