Најављујући причу о WWF пројекту Немају све учионице четири зида (или зашто је парк бољи од школске учионице)

Дана 21. маја 2019. године двадесет и троје врлих Петефијевих шестака и њихова наставница грађанског васпитања Бојана Анђелић дозвали су сунце и тако провели сјајно послеподне у Дунавском парку. Ученици су се самовољно поделили у шест тимова – Тим за српски језик, Тим за историју, Тим за географију, Тим за биологију, Тим за ликовну културу и Тим за музичку културу.

Решавајући истраживачке задатке на локацији, ученици су дали непобитне аргументе као одговор на питање зашто часови горе наведених предмета треба да се, барем повремено, одржавају у Дунавском (или било ком другом) парку.

Истражили су колико споменика књижевника има у Дунавском парку и присетили се неких њихових дела. Дознали су шта се некада налазило на месту Дунавског парка, зашто Дунавски парк носи управо тај назив, када је настало језеро са малим острвом, како се острво зове, која врста дрвета је засађена на њему и зашто. Направили су, одговарајући на питање зашто њихови вршњаци из унутрашњости и иностранства треба да посете Нови Сад и Дунавски парк, план обиласка или туристичку понуду. Присетили су се свих догађаја који се одржавају у Дунавском парку. Сазнали су колико биљних и животињских врста има у Дунавском парку.

Загрлили су дрво, фотографисали и листопадно и четинарско и посматрали кретање инсеката под лупом. Креирали су прави мали бонтон – правила понашања у парку. Седели су на клупама и уживали у бојама, мирисима и звуцима. Направили су сјајне фотографије и тако представили Дунавски парк као новосадску оазу мира и зеленила, свакодневну породичну оазу у којој се срећу најмлађи и најстарији суграђани и учионицу на отвореном за подстицајно учење у природи.

Видео: Растко Зекић

Поделите ову вест са пријатељима!

Нека ваше дете буде један од преко 50.000 ученика који су завршили нашу школу.

Пријавите се на мејлинг листу и осигурајте се да све информације од наше школе добијете на време.